Dr. Gyarmati Andrea

válaszol

FacebookSaxum

Sziget

Ehhez hasonló – és bármely gyerekbetegséggel, életmóddal kapcsolatos – kérdésekre Dr. Gyarmati Andrea válaszol. Minden héten a péntekig leadott kérdésekre a következő pénteken adjuk meg a választ. (Kérjük, amennyiben kérdést küld, levele végén adja meg e-mail címét. Dr. Gyarmati Andreához sokszor több kérdés érkezik egy héten, mint amennyit meg tud válaszolni, így lehet, hogy az Ön kérdésére nem, vagy csak később kerül sor.)

 

Kulcsszó: széklet
 

Sárga kaki

2013. február. 17.  -  167.  cikk kinyitása

Kisfiam 2 hetes tápszeres, sárga kakival. Baj, hogy nem zöld a kakija?
Jelige: félős anyuka

 

Kedves Feleslegesen félős Anyuka!

Mindenek előtt szeretném megnyugtatni, az, hogy kisbabája sárgát kakil és nem zöldet, semmi esetre sem jelent rosszat. Az viszont hogy 2 hetes korára a kisfiú már tápszeres, hát megpróbálom finoman megfogalmazni, nem a legjobb.
Az a két sor, amit ír, sok mindenről nem ad számomra felvilágosítást, tehát, mint oly sokszor, itt a honlapon úgy fogok válaszolni, hogy bizonyos dolgokat megpróbálok kitalálni. Aztán az vagy valóban úgy van, vagy tévedek, de talán segít Önnek, vagy bármelyik levélírónak, kérdezőnek a tájékozódásban. Remélem, nem azért nem kap a baba anyatejet, mert Önnek valamilyen komolyabb betegsége van. Legvalószínűbb, hogy a kezdeti nehézségek (nehezebben beinduló tejtermelés, a kisbaba nem szopik elég ügyesen, és leginkább a türelmetlenség, és a félelem, hogy jaj Istenem, éhen ne haljon az, ami ilyen korai tápszerezéshez vezethetnek.)
Kedves Anyuka! Egy kettő hetes kis jövevény még nagyon fiatal, és nagyon abban az időszakban van, amit úgy tudnék a legjobban megfogalmazni, tanulja a világot.
Megpróbálja megszokni azt az állapotot, amit a mamájától való elszakadás jelent. Épp csak megszületett, és máris van egy csomó dolga. Enni, inni nyelni, emészteni kell, kakilni, pisilni, és hangot adni bárminek, ami nem tetszik. Levegőt kell venni, testhőmérsékletet, keringést, emésztést működtetni, és még sorolhatnám mi minden az, amivel foglalkoznia kell szegénykémnek úgy, hogy ráadásul a környezetében lévő, bármennyire is jó szándékú hozzátartozói ugyancsak nehezen értik meg a jelzésit. Ők is tanulják éppen azt a semmihez nem hasonlítható feladatot: mit is jelent szülővé válni, szülőnek lenni.
Kedves Anyuka! Írtam már sokszor, fogom is még nem kevésszer, az első hat hét az újszülöttkor, az egymás megismerésének, megtanulásának periódusa. Nézzük, mit kell tudni a székletről. A hivatalos állásfoglalás szerint a baba a születés utáni első 24 órában úgynevezett magzatszurkot (orvosi nevén: meconiumot) ürít. Ez a zöldes fekete színű ragacsos anyag tölti ki a méhen belül a baba beleit, és még a rendes emésztés beindulása előtt ki kell ürülnie onnan. A legtöbb kisbaba az első 24 órában ürít is magzatszurkot. Amennyiben ez a születést követő 48 órában nem történik meg, az a belek elzáródására utalhat. Éppen ezért az újszülött osztályon dolgozó nővérek figyelnek erre, és jelzik, ha valami nem stimmel. Ha minden rendben van, nem szokták külön jelezni az újdonsült anyukának, vagy szülőknek, csupán azt mondják minden OK. Ha a baba belei megtisztultak a magzatszuroktól, és elkezdett szopni (vagy adott, nem szerencsés esetben tápszert kapni) egy ideig „átmeneti” székletet ürít. Ez annak tulajdonítható, hogy a baba ilyenkor vált át a méhen belüli, tehát vér útján történő táplálkozásról a normális emésztésre. Ez az átmeneti széklet általában zöldes barna, félig folyékony állagú és elég gyakran ürül.
Olykor előfordul, hogy világoszöld a színe, és túrós csapadék, vagy nyálka látható benne. Mindezt nem tekintjük hasmenésnek. A különösnek tetsző széklet az első napok jellemzői közé tartozik. Gyakran előfordul, hogy akár 2-3 hét is eltelik, amíg a baba széklete beáll és normális lesz. Amennyiben a kisbaba szopik, többnyire narancssárga, mustársárga, mustárhoz hasonló állagú, édeskés szagú, egyáltalán nem kakiszerű kellemetlen a kisbaba széklete. A tápszer azonban megváltoztathatja mind a széklet színét, mind az állagát, sőt az illatát is.
Kedves Anyuka! Kérem, próbáljon meg anyatejet adni kisbabájának. Ha az elmúlt 2-3 hétben ez még nem sikerült, akkor sincs még minden veszve, előfordul, hogy mégiscsak beindul a tejtermelés, és meg tudja a kisfiát etetni. A természet gondoskodik arról, hogy a kisbaba a legtökéletesebb táplálékot kapja, és ez minden babának a saját édesanyja teje. A tápszer mesterséges anyag és a legjobb szándékkal és tudással összeállított keverék sincs még a közelében sem az anyatejnek. Tudom, előfordul, rákényszerülünk az adására, de előfordulhat, hogy a kiválasztott tápszer nem megfelelő a kicsi számára, azt először általában a baba széklete jelzi.
Amennyiben a baba széklete komolyan aggasztja, vigye el a gyereket és a kakit is nylonzacskóban a rendelésre, vagy a tanácsadásra. A doktor néni vagy a doktor bácsi a székletből sok mindenre tud következtetni. Lehet, tápszerváltásra van szükség.
Kedves Anyuka! Sok boldogságot kívánok kisbabájukhoz.

Jelige: félős anyuka
Kulcsszó: széklet

 

Oviskaja

2013. február. 17.  -  165.  cikk kinyitása

Kisfiam 5 éves. Hónapok óta gondok vannak a székletével. Szeptemberben kezdődött, összeszedett egy hasmenéses vírust az oviban. 3 nap után már újra járt, hasmenése nem volt, de napi 3-4 formált, nyálkás széklete. Ezek jellemzően délután, ovi után. Próbáltunk Normaflore-t, Smecta-t, Enterol-t.
A széklete folyamatosan napi többszöri, formált, nyálkás. Nem volt hasfájás, semmi más tünet, csak a látható nyálka. Hétvégén a helyzet mindig javult, mi a tejdiétára gondoltunk. Novembertől az oviban nem kapott tejes italt, otthon is csak joghurtot. Folyamatosan járt oviba, a helyzet nem változott. December közepén lett beteg, így az ünnepek miatt 3 hétig nem ovizott. Bár a betegségére antibiotikumot kapott, 4 nap után eltűnt a nyálka a székletéből. 1 hét tünetmentesség után visszaadtuk neki a tejet, nem történt változás, így mi a tejérzékenységet kizártuk. Visszament januárban oviba, 3 napi ovis étel után újra jelentkezett a nyálka. Gasztroenteorológiára febr. 6-ra van időpontunk. Addig az érdekelne, hogy ez mennyire komoly probléma, és lehet-e esetleg valamiféle összetevője az ovis ételnek, amire allergiás reakció a nyálkás széklet. Mi most egyértelmű problémának az ovis ételt tartjuk, vajon jól gondoljuk-e?

Válaszát köszönöm!
Egy anyuka

 

Kedves Anyuka!
Ezen, amit leír, és amit a problémával – nevezetesen a széklet változásaival kapcsolatban kérdez – érdemes elgondolkozni. Azt mondja, hónapok óta gondok vannak 5 éves kisfiú székletével. Lehet, ahogyan a panaszok kezdődtek, valóban egy vírusfertőzés volt szeptemberben, bár az, hogy 3 nap után már visszavitték az óvodába annak ellenére, hogy naponta 3-4-szer volt formált, de nyákos széklete, nem biztos, hogy okos dolog volt. A naponta többször ürített és nyálkás széklet nem a normális állapot, az egészség velejárója. A szervezet, kedves Anyuka, úgy van kitalálva, hogy jelzéseket küld, ha valami nem stimmel, ha nem vagyunk egészségesek, ha olyat eszünk, amit nem tudunk megemészteni, vagy allergiások vagyunk netán. Jelzéseket, amiket figyelembe kell, kellene venni, értelmezni kell, megfejteni a jelentésüket, és orvosolni a bajt, mert addig döcögve fog működni az egész rendszer.
Kedves Anyuka! Egy hasmenés általában, pláne ha vírusos eredetű, nem szűnik meg 3 nap alatt. Ha jól értelmezem a leírtakat, kisfia esetében is
erről van szó, mivel azóta is többször van nyálkás széklete naponta.
Nézzük, mi is állhat a hasmenés hátterében.
A teljesség igénye nélkül, és tényleg először csupán felsorolásszerűen, lehet az ok fertőzés: salmonella, stapylococcus, yersinia vagyis bakteriális eredet például. Ilyen esetben általában a környezetben is hasonló betegség fordul elő. Széklettenyésztéssel a diagnózis igazolható, vagy kizárható, és a kezelést
is haladéktalanul meg lehet kezdeni. Vannak az úgynevezett nem specifikus hasmenések, ami azt jelenti egyrészről, hogy nagy mennyiségű étel, elégtelen bontás következtében alakul ki a hasmenés. Ezt a kisfia esetében bizonyára kizárhatjuk, mivel az ilyen típusú hasmenés egyszeri alkalmat jelent általában és nem húzódik el hónapokig. Igaz, az is előfordulhat, hogy valaki állandóan jóval többet eszik, mint amennyit meg tud emészteni, fel tud dolgozni, de erről bizonyára
tett volna említést a levelében. A következő nagyobb csoport az allergiás hasmenés, amit egyesek „bélasthma” néven is emlegetnek. Ebben az esetben, bizonyos ételek elfogyasztása után (tej, tojás, eper) rövid idővel hirtelen hasfájás, hasmenés, olykor nem is ritkán oedema (vizenyő), csalánkiütés, vagy kötőhártya gyulladás jelentkezik.
Ez megint csak elvethető az Ön kisfia esetében, mivel Anyuka nem tesz említést ilyen alarmírozó tünetekről. Bélparaziták is képesek nyálkás, olykor véres idült, tehát hosszú ideig fennálló hasmenést okozni. Olykor az is előfordul, hogy nagy mennyiségű zsíros széklet ürül mint lisztérzékenység esetén, mert a paraziták képesek a felszívódást is megzavarni. Bizonyos esetekben előfordul, hogy egy antibiotikus kezelés okoz hasmenést. Az is gyakran megesik, hogy más szervek gyulladását (középfül, vesemedence, légutak) is kísérheti vagy vezetheti be a hasmenés. Természetesen ilyenkor nem találunk kórokozót a székletben, és az alapbetegség gyógyulásakor a széklet elváltozás is elmúlik.
Krónikusan, tehát a hosszasan fennálló hasmenésnek rengeteg oka lehet. Mindezekre a Normaflore, a Smecta, az Enterol tüneti kezelést jelentenek, nem pedig oki therápiát. Ez azt jelenti, a tünetet szüntetgetjük vagy igyekszünk megfékezni, de amíg nincs meg az ok, és nem az gyógyítjuk, tulajdonképpen csak a sötétben tapogatózunk. Bizonyos enzimek veleszületett hiánya, felszívódási zavar, a hasnyálmirigy elégtelensége, lisztérzékenység és még sok egyéb állhat a háttérben, aminek kiderítése valóban a gasztroenterológusok hatáskörébe tartozik. Úgy gondolom, helyesen tették, hogy időpontot kértek gasztroenterólógushoz.
Az, hogy saját szakállukra tejmentességre fogták a gyereket, nem rossz ötlet, de ha valóban tejérzékenységről van szó, akkor a joghurt is okozna tüneteket. Nincs azzal semmi baj, hogy kísérleteznek, és próbálnak eredményre jutni, de abban biztos vagyok, hogy a „valódi” ok megtalálásához jó, ha szakember segítségét is igénybe veszik.
Az egyébként, hogy egy más betegség miatt kapott antibiotikus kezelés hatására „elmúlt” a nyálkásság, talán a fertőzést látszik megerősíteni. Azt is jó tudni kedves Anyuka, a hasmenés definíció szerint nagy mennyiségű székletürítést jelent függetlenül attól, hogy ez napjában hányszor következik be. Szerintem azonban azt is figyelembe kell venni, hogy valójában milyen gyakran kakil valaki. A széklet állaga, konzisztenciája a lényeg, de azért ha nagyon sokszor kakil, valakinek akkor is foglakozni kell a jelenséggel (leginkább kisgyerekek esetében és a kiszáradás veszélye miatt is).
Kedves Anyuka! 2 hét van hátra a gasztroenterológiai vizsgálatig. Írjanak étkezési naplót, amiben minden szerepel, amit a gyerek elfogyaszt, és az is legyen rögzítve, mikor milyet kakilt. Ez segítség lehet az orvos számára a korrekt diagnosis felállításában.
Természetesen előfordulhat, hogy az „oviskaja”, annak valamely összetevője okozza a bajt, de annyi minden anyag van, ami gyanúba vehető, hogy ez így kicsit olyan, mint mikor tűt keresünk a szénakazalban. Széklettenyésztés, a széklet színe, állaga, emésztettsége, mind-mind kórjelezőek lehetnek egy betegség megállapításához.
Szerintem nincs nagy baj, de a tünet arról szól, valami nem tökéletes. Valami nem tetszik a gyerek szervezetének, és üzenetet küld, hogy orvosoljuk a bajt, iktassuk ki azt a valamit, ami a nyálkásodást okozza. Akár étel, akár fertőző ágens, akár enzimhiány van a háttérben, meg kell találni a tünet okát, és orvosolni kell a bajt.
Gyógyszerrel, diétával, vagy adott esetben az oviskaja helyettesítésével.
Mindezek azonban alapos vizsgálatot, és nem kevés fejtörést igényelnek.
Kedves Anyuka! Örülnék, ha megtudhatnám, mire jutottak végül is.

Jelige: ovis étkezés
Kulcsszó: széklet

 

babakaki

2012. október. 7.  -  102.  cikk kinyitása

Kedves Doktornő!
Kislányom 3 hónapos lesz, anyatejes baba. 2800 g-al született. 1 hónaposan már 4000 g volt. Most kb. 5050 g. Szépen fejlődik, nyugodt baba. Viszont a széklete még mindíg nem kezdett el sűrűsödni. Aranysárgásan barna, kicsi túrós szerű darabokkal. De maga az állaga nagyon híg, szinte vizes állagú. Naponta 1-3 kakis pelus van, ez változó, van amikor csak 1. Utalhat-e ez valamilyen betegségre, problémára?
Válaszát előre is köszönöm.

Jelige: Csenge baba

 

Kedves Anyuka!

Mindjárt itt a válaszom elején szeretném megnyugtatni: Csenge baba tökéletesen működik, és egészen biztosan nincs semmi baja. Legalábbis abból a szempontból, amit Anyuka kérdez, vagyis hogy még nem sűrű a széklete (nem tudom miért kellene annak lennie), és hogy naponta 1-3 kakis pelenkát „termel”.
Azt is írhatnám Csenge baba úgy működik, ahogy ennyi idősen ilyen szép súlyfejlődés mellett az ürítés szempontjából működnie kell.
Nem említi kedves Anyuka, de épp azért, mert nem írja, és mert a baba 3 hónapos, gondolom az anyatejen kívül mást nem eszik a kislány. Ha ez így van, akkor ez is tökéletes. Akkor sincs baj, ha valaki kiegészítést – jelesül hypoallergén (HA) tápszert kell adjon kisbabájának, de azt azért nem árt minél többször elismételni, a kisbábáknak az édesanyjuk teje ,vagyis az anyatej a legmegfelelőbb táplálék.
Csupán azért mondom, hogy amennyiben olyan a helyzet, hogy az anyatej mennyisége nem elegendő, a második legjobb megoldás a hypoallergén tápszerrel való kiegészítés, mert nagyon sok szomorú és lelkiismeret-furdalással teli fiatal anyukával találkoztam, akiknek ezért vagy azért nem volt elegendő teje.
Nincs azzal semmi baj, ha így alakul, azzal viszont már lehet, ha valaki ettől rossz anyának képzeli magát, különösen akkor, ha esetleg a családja még bántja is emiatt.
A hólyag- és bélműködés a pici babáknál automatikus, és tulajdonképpen nagy esemény mind a széklet, mind a vizelet ürítése terén, amikor egy kisgyereknek sikerül, hogy szobatiszta maradjon egész nap és éjszaka.
Ez azonban csak akkor következik be, amikor a gyerek élettanilag és szellemileg elég érett ehhez. A lényeg: mindez nincs összefüggésben a mentális képességekkel, tehát az a kisgyerek, aki hamarabb válik szobatisztává, nem biztos, hogy okosabb is annál, mint aki később jut el oda. A dolog egy érési folyamat eredménye. Siettetni azonban nem szabad, nem is lehet, nekünk szülőknek annyi a szerepünk, hogy segítsük a gyereket amikor itt van az ideje, abban, hogy megtanulja tudatosan szabályozni a széklet- és vizeletürítést, hogy megtanulja uralni a testét.
Kicsit elkanyarodtam, szokás szerint a témától, csak mindezek eszembe jutnak az ürítés kapcsán, és bízom benne hasznos, még ha a későbbiekre vonatkozik is az, amit leírok.
A vizeletürítés teljesen automatikus. A baba pisil éjjel-nappal, elég gyakran, mivel a hólyag még nem tudja a vizeletet sokáig tartani. Amikor kb. 50-100 ml vizelet összegyűlik, az elkezdi feszíteni a hólyag falát, és a kisbaba pisil. Ez teljesen normális jelenség, a baba csak akkor fogja tudni úgymond tartanai a vizeletét, és előre eltervezett helyen üríteni, amikor a hólyag befogadóképessége nagyobb lesz, és ez nem nagyon szokott 15 hónapos kor előtt megtörténni.
Ennyit a pisilésről.
A bélműködés vonatkozásában az újszülött kisbaba élete első 24 órájában a születést követően már ürít egy ragacsos zöldes-fekete székletet. Ezt magzatszuroknak nevezzük. Ez az anyag töltötte ki a magzat beleit az anyaméhben, és ennek ki kell ürülnie, mire a rendes emésztés megindul. Kórjelző bizonyos betegségekre, ha ez a fekete magzatszurok nem vagy csak több nap után ürül. A betegség lényege, hogy a bélrendszer egy bizonyos részén nem megfelelő a beidegzés és ezért ebből a későbbiekben is baj lehet.
Megint csak, mint oly sokszor azt érzem, fantasztikusan vagyunk megalkotva. A szervezet üzeneteket küld arról, hogy valami nincs rendben, és ha jól értelmezzük, megfelelő beavatkozással, kezeléssel segíthetünk a problémán. Ettől olyan szép az én szakmám. Ettől is.
Visszatérve a kakiláshoz, a rendszeres székelés azután néhány nap alatt kialakul, és a baba szépen ürít. Általában aranysárga, édeskés szagú, de semmi esetre sem bűzös és kellemetlen úgynevezett anyatejes székletet. Ha a csecsemő egészséges, jókedvű, súlya gyarapszik, nincs különösebb jelentősége annak, milyen a széklete.
Nem érdemes állandóan figyelni a székletet és aggódni miatta, ha mindezek a dolgok: kedélyállapot, súlygyarapodás és a baba egészsége rendben van. Nehogy félreértsen kedves Anyuka, az teljesen természetes, hogy egy 3 hónapos kisbaba édesanyjaként aggódik, de ebben az esetben szerencsére azt kell mondanom feleslegesen, mivel Csenge baba annak alapján, amit anyuka leírt teljesen rendben van.
Egyénenként teljesen változó hányszor van széklete egy csecsemőnek. Némelyeknek eleinte naponta háromszor-négyszer is van széklete, de néhány hét múlva lehet, hogy csak másnaponta kakilnak. A széklet állagával kapcsolatban az a véleményem, hogy a baba – és ezt erősíti meg a szép és jelentős gyarapodás is – kicsit többet eszik, és ezért hígabb a széklete, és kakil sokat..
Elmondom, hogy gondolom. Egy kisbaba, aki 2800 grammal születik és 3 hónaposan 5 kg felett van a súlya, igencsak jól hízik. Ennek az lehet az oka, hogy sokat is eszik. A babák szervezete olyan szuperül van „kitalálva”, hogy ha nagyon sokat esznek, akkor sokat és hígat is kakilnak, sőt olyik nagyétkű kisbaba nemcsak sokat és hígabbat kakil, hanem még bukik is mellé. Mindezek, bár néha elég zavaróak, beleférnek a normál, egészséges babaviselkedésbe.


Kulcsszó: babaszéklet, széklet, vizelet

 

Dr. Gyarmati Andrea könyvei megrendelhetők
 
Beszéljünk a betegségekről!

 

Beszéljünk az evésről!

 

Ajánljuk még a témában:

 

Gyermekorvos a családban

 

Gyermekorvos a családban

 

Gyermekorvos a családban

 

Gyermekorvos a családban

 

Gyermekbetegségek természetes kezelése

 

Óvodások

 

Szülők könyve

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 


Copyright © 2012 Saxum Kiadó Kft., tel/fax: 36-1-237-0659